Find vej: Forside » Artikler » Nøglehul i hospitalsmaden

Nøglehul i hospitalsmaden

Lagt på find-slagter.dk den 16-04-2012 af funitureMaster

Danmarks første kantine med en nøglehulscertificering bliver i dag indviet på Herlev Hospital. Nøglehulsmærket er bedst kendt fra varerne i supermarkedet, men som de første får medarbejderne på hospitalet i Herlev nu en mærkat på deres kantine, og dermed garanti for gode råvarer og sundere mad.

Køkkenpersonalet får 'nøglehuls-certifikatet' overrakt af Fødevareminister Mette Gjerskov, og dermed gives en stor anerkendelse af hospitalskøkkenets indsats for sundere og ernæringsrigtig mad til de ansatte. Nøglehulsordningen blev tidligere i år udvidet fra dagligvarer til spisesteder og kantiner, og Herlev Hospital er altså de første der får nøglehulscertificeret deres medarbejderkantine.

Med nøglehulsmærket signalerer Herlev, at det virkelig betyder noget for dem, hvilken mad de serverer for de ansatte. Først og fremmest handler det om sund mad. Men nøglehullet skal også gerne betyde et løft i madens kvalitet og sammensætning gennem bedre uddannelse og dermed forhåbentlig endnu mere engagement i køkkenet, siger Fødevareminister Mette Gjerskov.

Personalekantinen på Herlev Hospital kaldes i daglig tale 'Diastolen'. Det er oprindelig betegnelsen på hjertets afslapningsfase, hvor det fyldes med blod.
I kantinen serveres dagligt mad til ca. 1.000 medarbejdere. Udover arbejdet med nøglehulsmærket har Herlev Hospital også stor fokus på økologi i køkkenet. Der er en målsætning om at nå op på 60 procent økologi indenfor få år og samtidig er hospitalet i fuld gang i opførelsen af eget bageri og slagter.

Herlev går foran. Det er jeg glad for, for ordentlig mad på både arbejdspladsen og hospitalet er et vigtigt og nogle gange overset emne. Derfor tror jeg også, at nøglehullet kan gøre en forskel, og ambitionen er at få udbredt certificeringen til minimum 300 spisesteder årligt de næste 4 år, siger Mette Gjerskov.

At kantinen på Herlev Hospital nu kan bryste sig af et nøglehulsmærke betyder, at man lever op til krav om flere grøntsager og fuldkorn og mindre salt, sukker og fedtstof i måltiderne. Men også at der er et øget fokus på at tilbyde sunde retter, som er ernæringsrigtige i forhold til kostpyramiden.

Nøglehullet er et fælles nordisk ernæringsmærke. I Danmark er det Fødevarestyrelsen, der har ansvaret for Nøglehullet, og som kontrollerer, at reglerne overholdes. Nøglehullet på spisesteder er baseret på de samme krav, som gælder nøglehulsmærkede produkter i butikkerne.